Avans Nieuwsbrieven

print

Programma Netwerkbijeenkomst Samen Opleiden 5 april 2023

6 maart 2023 door PABO

Programma Netwerkbijeenkomst Samen Opleiden 5 april 2023

Soort
Uitnodiging
Publicatiedatum
06 mrt 2023

Aanmelden

13.30-14.00 uur
Ontvangst met koffie en thee in Serre B

14.00-14.15 uur
Welkom en uitleg programma door Rick Lamers, adjunct directeur Academie voor Welzijn Educatie en Gezondheid (collegezaal HD001)

14.15-15.00 uur
Keynote ‘Gelukkig zijn we samen! Hoe talentendidactiek helpt bij transdisciplinair samenwerken’, Marca Wolfensberger, lector Transdisciplinair Onderwijs en Samenwerken aan Avans Hogeschool (collegezaal HD001)

De ervaring van een goed gesprek, een fijn etentje, of een prettige vergadering geeft je energie. Goede verstandhoudingen geven plezier – ook op je werk. Het is dan ook makkelijker samenwerken. En toch kan het fout gaan. Samenwerken is niet altijd even eenvoudig, dat weten we allemaal. Marca Wolfensberger spreekt samen met de zaal over samenwerken en het plezier van saamhorigheid. Ze verkent waarom een betrokken gemeenschap zo belangrijk is, zeker als je elkaars talenten wilt ontwikkelen. Zulke inzichten helpen ook een gemeenschap te vormen. 

We hebben elkaar nodig. We kunnen elkaar helpen met de grote uitdagingen van ons leven. Toch blijkt dat ook lastig – in de klas, tijdens werkplekleren of in de lerarenkamer. Weten we wat we zelf in kunnen brengen, welke kennis en vaardigheden? Kunnen we vertrouwen op de talenten van een ander? Marca Wolfensberger neemt ons mee op reis over vertrouwen in co-creatie en co-leren en de didaktiek om talenten te ontwikkelen. De talenten didaktiek kun je gebruiken in de klas en als je samenwerkt met anderen. 

Transdisciplinair co-creëren betekent dat je met diverse stakeholders in gelijkwaardigheid samenwerkt, nieuwe inzichten krijgt en producten maakt. Dat vergt zorgen voor jezelf, aandacht voor elkaar, reflectie en leren van je fouten. Dat vraagt ook om samen feestjes vieren en dankbaarheid voor het leven. Durf je dat? Marca Wolfensberger laat ons bewegen en nodigt je uit om te denken én om te doen. 

15.00-15.15 uur 
Looptijd naar workshop en korte pauze met koffie en thee in het workshoplokaal. 

Na afloop van de keynote bieden we 10 workshops aan waaruit je een keuze kunt maken:  
 
15.15-16.15 uur
1. Workshop Leerstrategieënspel - door Melanie Lips (Pabo Avans Hogeschool) 
Met name bedoeld voor schoolopleiders, mentoren, docenten en (studieloopbaan)begeleiders 
In aanvulling op het programma ‘Professionele Ontwikkeling’ (voorheen SLB) is een Leerstrategieënspel ontwikkeld, dat zowel op de pabo als op de werkplek kan worden ingezet. Het Leerstrategieënspel helpt studenten op een speelse en positieve manier om effectief en efficiënt studiegedrag te ontwikkelen en brengt het gesprek over leren en talentontwikkeling gemakkelijk op gang. Het Leerstrategieënspel stimuleert studenten om bewuste keuzes te maken in hun leerproces en stelt begeleiders in staat om ontwikkelgerichte feedback te geven op het studiegedrag en de studie- en beroepshouding van studenten.  

In deze workshop gaast Melanie in op de verschillende spelvormen uit het Leerstrategieënspel. Na afloop ben je bekend met de doelen, werkwijzen en toepassingsmogelijkheden van het Leerstrategieënspel in relatie tot de professionele ontwikkeling van studenten. Ontdek en ervaar hoe je het spel zelf kunt inzetten in de begeleiding van (groepen) studenten op de pabo en/of op de werkplek. 

2. Burgerschapsonderwijs middels prentenboeken, hoe zit dat?! - door Marieke Alferink en Nathalie Kik (Pabo Avans Hogeschool)  
In deze workshop zullen Marieke Alferink en Nathalie Kik je verwonderen. We gaan actief aan de slag met prentenboek en ontdekken samen thema's die in deze boeken worden aangehaald. Hoe kunnen we prentenboeken gebruiken om te werken aan interculturele burgerschapsvorming? En misschien nog wel belangrijker: hoe kunnen we deze boeken gebruiken om oog te hebben voor alle talenten in het klaslokaal? Kom naar onze workshop en beleef het zelf! 

3. Talentontwikkeling in het unitonderwijs – door Desley Bossink (directeur De Schittering, Oudenbosch)  
Hoe ontdek je jouw talenten als onderdeel van een groter geheel?   
Tijdens deze workshop staan we stil bij hoe het unitonderwijs eruitziet op Sterrenschool De Schittering. Deze jonge school heeft in een korte periode een eigentijds concept neer weten te zetten waar leerlingen leren dat ze onderdeel zijn van een groter geheel. Hoe stimuleren we talentontwikkeling van leerlingen in dit unitsysteem, maar ook: hoe komen jouw talenten als leraar volledig tot z'n recht in dit moderne concept? 
Het hele onderwijs is in beweging. We zijn steeds meer verplicht het leerstofjaarklassensysteem los te laten en met het dreigende lerarentekort zullen ook de laatste scholen die nog op de traditionele manier lesgeven veranderingen moeten doorvoeren. Op welke werkplek je ook terecht komt na je afstuderen, overal gaat gelden: hoe zetten we ieders talenten zo efficiënt mogelijk in om het beste onderwijs aan de kinderen te kunnen blijven bieden? 

4. Leren anders organiseren – door Desi Arps, Elisa Wiegerink, Jopke Kleemans, Tirzah de Jong (KBS Jacinta, Breda) 
Kbs Jacinta  werkt met het unitonderwijs. De leerkracht geeft en ontwikkelt beleid voor het vak waar zijn/haar passie en vakspecialisme ligt. De leerlingen ontdekken de wereld vanuit eigenaarschap door thematisch en bewegend te leren. Dit alles in een school die de samenleving nabootst met onder andere een leerwinkel, huiskamer, moestuin, kookeiland.  
Nieuwsgierig hoe een dag op de Jacinta eruitziet? Trek je sloffen aan en kom binnen als ons schoollied speelt. 

5. De natuur in! - door Bas van de Broek en Lieke Gruyters (De Avonturier, Effen) 
FONK laat kinderen zelf ontdekken waar ze goed in zijn. Hoe FONK dat doet? Door naar buiten te gaan. De natuur in! Want in de natuur voelt leren niet zoals leren. Daar leren kinderen door te doen. Door in beweging te zijn. Samen te zijn met anderen. Het bedenken van oplossingen, leren doorzetten, meer zelfvertrouwen krijgen en je talent(en) te ontdekken.  
Bij Kindcentrum De Avonturier maken we tijdens de lessen gebruik van de natuur en groene ruimte om ons heen. In deze workshop willen we jullie inspireren en je een beetje FONK laten voelen.  
En waar kun je dat beter dan… buiten! 

6. Talentontwikkeling binnen het Jenaplanonderwijs – door Sjoerd Hagen (OBS De Springplank, Teteringen) en Anne Klijn (JPS De Kleine Akkers, Goirle) 
Binnen de Jenaplanvisie gaan we uit van het idee dat ieder kind, ieder mens zijn eigen talent heeft. Elk mens is uniek en heeft iets belangrijks toe te voegen aan de wereld. We willen kinderen leren hun kwaliteiten en uitdagingen te benoemen en in te zetten, zodanig dat zij zich competent voelen. Tijdens deze workshop nemen Sjoerd Hagen (directeur OBS De Springplank) en Anne Klijn (Onderwijskundig teamleider & stamgroepleider JPS De Kleine Akkers) jullie mee in het Jenaplangedachtegoed en de manier waarop een Jenaplanschool kinderen en (toekomstige) stamgroepleiders in hun kracht zet. Ben jij iemand die écht naar kinderen wil en durft te kijken? Kom dan naar deze workshop. 

7. In de driehoek samen aan het werk! - door Marieke Schuurmans (IKC Lodijke, Bergen op Zoom) 
In deze workshop maak je kennis met de tool Samen Ontwikkelen, Samen Opleiden. Deze tool is ontwikkeld in het lectoraat Leerkracht onder leiding van Miranda Timmermans. Het is een tool voor studenten, mentoren, schoolopleiders en instituutsopleiders die durven en willen kijken voorbij de eigen bestaande praktijk. De tool is een middel waarmee aan de hand van diverse werkvormen wordt gebouwd aan samenhang in het bestaande curriculum. Hierbij leidt het inhoudsrijke gesprek over leeropbrengsten, de maat en leerroutes tot begrijpen en benutten van elkaars context en spreken van elkaars taal. Met als doel sámen opleiden! In deze workshop ervaren we samen aan de hand van een werkvorm hoe lastig het is om elkaars context te begrijpen, hoe uitdagend het is om elkaars taal te leren spreken en hoe belangrijk is het om vanuit verschillende perspectieven naar het curriculum te kijken.   

8. Gewoon Goed Onderwijs – Teach!! - door Bert Callens (NBS De Hoogakker, Breda) en Kevin Baron (LIO Pabo Avans Hogeschool) 
Wil jij de betrokkenheid van je leerlingen verhogen, een beter zicht krijgen op hun prestaties of je klassenmanagement verbeteren? Dan ben je van harte welkom bij de workshop “Gewoon Goed Onderwijs – Teach!!”. Zij laten je zien wat het gedachtengoed van Doug Lemov betekent voor hun dagelijkse onderwijspraktijk en geven je een aantal technieken mee waar je direct mee aan de slag kunt! 

9. Kom jij mee groeien? - door Ellen Pals-Hoogeveen en Michelle Bervoets-van Leeuwen (Ontwikkelteam Groeimindset INOS) 
Stel je voor... dat iedereen de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen vanuit een eigen startpunt, dat we gebruikmaken van elkaars expertise en zo met en van elkaar leren, dat we allemaal weten dat inspanning en het maken van fouten erbij hoort, dat we allemaal groeikracht ontwikkelen op weg naar werk- en leergeluk....  
Stap uit je comfortzone en ga samen met ons de leerkuil in. 

10. De rol van een beginnend leerkracht - door Sabrina Merrelaar (alumna en Pabo ambassadeur 2022, Pabo Avans Hogeschool) en Muzaffer Yanik (Pabo Avans Hogeschool)  
Speciaal voor onze alumni (en andere geïnteresseerden) hebben we een inspirerende bijeenkomst. Als alumnus weet je als geen ander wat collega’s die nog niet zo lang geleden zijn afgestudeerd, kunnen bijdragen aan een team van onderwijsprofessionals! De frisse blik van een starter kan goed van pas komen op een school. Onze dagelijkse onderwijspraktijk biedt flink wat uitdagingen en pas afgestudeerde collega’s staan te popelen om deze uitdagingen om te zetten in kansen. Vaak beschikken deze nieuwe collega’s over actuele kennis over onderwijsontwikkelingen, zijn ze leergierig, gepassioneerd en ambitieus.  
Leerkrachten ontwikkelen zich van startbekwaam via basisbekwaam naar vakbekwame collega’s. Dat proces roept ook vragen op. Hoe kan ik het onderwijs van binnenuit verbeteren?  Hoe zorg ik voor beweging in mijn team? Hoe kan ik mijn communicatie verbeteren? Hoe blijf ik zoeken naar een optimaal leerklimaat voor mijn kinderen? In hoeverre lukt het me om mijn visie uit te dragen? 
In deze workshop ga je met elkaar een ontwikkelingsgericht gesprek aan, deel je ervaringen en ga je aan de slag met de vragen die er spelen.  

16.20-17.15 uur 
Netwerkborrel om elkaar te ontmoeten en na te praten over de middag, in het Grand Café van Avans Hogeschool

Aanmelden

Laatst bijgewerkt op 7 maart 2023.