Schone festivals in de toekomst

17 oktober 2018 door Avans Nieuwsbrieven

Een foodtruck of een geluidsinstallatie laten draaien op de accu van een elektrische auto? Het kan met de AirQon, een box die tussen de auto en een elektrisch apparaat wordt geplaatst. De AirQon is een Bredaas initiatief waarin wordt samengewerkt door diverse bedrijven, instellingen en de gemeente. Woensdag - op de Dag van de Duurzaamheid - is bekend geworden dat het project een Europese subsidie van 3,2 miljoen euro krijgt (zie foto hierboven). Lees het hele artikel op AD.nl.

Energie op groene wielen
Ons lectoraat Smart Energy is vanuit Avans betrokken geweest bij AirQon. Sonja Bouwmans, voormalig kenniskringlid, is in dit traject de begeleider geweest van diverse studenten Technische Bedrijfskunde uit Tilburg en Den Bosch. Waaronder studente Elise Timmenga (AE&I). Zij heeft in het kader van haar afstuderen onderzoek gedaan naar ‘Energie op groene wielen’. Het vervangen van dieselaggregaten door mobiele energiesystemen op openbare evenementen in gemeente Breda. Een groepje studenten Technische Bedrijfskunde uit Den Bosch (AI&I) hebben Elisa ondersteund bij haar onderzoek. Elisa heeft haar afstudeerpresentatie gehouden met stroom uit de elektrische auto, Nissan Leaf. Om het zogeheten v2g (vehicle-to-grid) principe te demonstreren heeft zij haar beamer en laptop op de stroom van de auto aangesloten. Elise heeft een 8 gekregen voor haar afstuderen en inmiddels ook een baan hieraan overgehouden bij het bedrijf dat de betreffende omvormer heeft ontwikkeld.

Laatst bijgewerkt op 3 december 2018.