Avans Nieuwsbrieven

print

Scholieren adviseren Minister van Financiën over duurzaamheid

12 december 2019 door Expertisecentrum Technische Innovatie

Dinsdag 19 november jl. mocht Ad Breukel, onderzoeker bij ETI, optreden als vertegenwoordiger “innovator in duurzaamheid” van scholengemeenschap Mencia de Mendoza op een Symposium over de miljoenennota in de Grote Kerk in Breda.

Dit symposium werd georganiseerd voor en door scholieren van negen havo-vwo scholen uit de omgeving Breda. De vraag die de scholen zich stelden was: ‘Wie is de beste innovator op het gebied van duurzaamheid?’. De initiatiefnemers van het symposium waren de bekende Bredase ondernemer Arie Roobol en de gerenommeerde hoogleraren econoom Lans Bovenberg en belastingexpert Leo Stevens.

De avond werd ingeleid door een videoboodschap van minister Wopke Hoekstra. De minister sprak de hoop uit dat de ideeën die scholieren over duurzaamheid bedenken, in de toekomst terecht komen in de miljoenennota.

Daarna werden negen innovators ingeleid door de scholieren van de eigen school. Sem de Bont (leerling van het Mencia de Mendoza) hield een vlammend betoog over de manier waarop Ad verschillende partijen bij het Interreg onderzoekersproject Solarise verbindt: gemeenten, bedrijven, studenten, en de achter overige scholen verzorgden ook mooie inleidingen voor hun innovator. Daarna verdedigden de andere innovators bij negen verschillende tafels hun innovatieve idee en manier van werken. Daarbij maakte Ad gebruik van de resultaten van de Solarise bijeenkomst in Middelburg op 14 oktober jongstleden (hier aangegeven).

Tekst gaat onder de afbeelding door.

Patrick Lohle, managing partner van Jolo Fashion Group, een textielindustrie bedrijf dat kinderkleding ontwerpt en produceert voor winkels en webshops, verzorgde in een break een presentatie die de leerlingen en innovators liet zien hoe een gevestigd bedrijf succesvol is in het creëren van nieuwe duurzame initiatieven.

Het team van het Stedelijk won uiteindelijk de pitchwedstrijd met innovator Riccardo de Waal van het bedrijf Twig & Forest. De missie van dit bedrijf is om  reizende consumenten de mogelijkheid te bieden om ook onderweg eerlijk, bewust en duurzaam te consumeren. Ad belandde precies in het midden, op een vijfde plaats.

Deze avond, en ook de gezamenlijke voorbereidingen, maken goed zichtbaar dat op allerlei plekken in onze lokale gemeenschap (bedrijven, (hoge-)scholen en universiteiten, gemeenten, maatschappelijke organisaties, burgers) wordt gewerkt aan duurzaamheid. Dat alleen al is bemoedigend om te ervaren, zeker als het in een aangename ambiance (de Grote Kerk met een prima entourage) wordt vormgegeven.
 

Laatst bijgewerkt op 12 december 2019.