Avans Nieuwsbrieven

print

Bewust van je energie

7 oktober 2019 door Expertisecentrum Technische Innovatie

Hoeveel energie gebruik jij thuis? Gebruik je ’s nachts ook wel zo weinig energie als je zelf denkt? Dat zijn vragen waar niet heel veel mensen antwoord op kunnen geven. En dat terwijl de laatste jaren door eigenlijk alle energieleveranciers fanatiek zogenaamde slimme meters zijn geïnstalleerd. Afgelopen zomer heeft Michel Megens als student-assistent bij het lectoraat Smart Energy een oplossing ontwikkeld om de vragen hierboven te kunnen beantwoorden.

Slimme meters?

Grote kans dat jij er thuis ook een hebt, zo’n slimme meter. Zie de foto hiernaast voor een voorbeeld van zo’n slimme meter. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Een slimme meter is eigenlijk een normale meter, die bijhoudt hoeveel (elektrische) energie je verbruikt. Wat een slimme meter speciaal maakt, is het feit dat ze kunnen worden uitgelezen met behulp van een ‘oude’ telefoonkabel en een stukje elektronica.

Om die meter uit te lezen heeft het lectoraat Smart Energie een stukje hardware ontwikkeld, zie de afbeelding hiernaast. Hiermee is via een webpagina het niet alleen het huidige verbruik inzichtelijk, maar ook onder welk tarief (dag/nacht) en het totale verbruik (cumulatief). Indien je zonnepanelen hebt is het zelfs mogelijk in te zien hoeveel energie je hebt terug geleverd aan je energieleverancier.

De volgende versie is inmiddels in de maak, waarbij het de bedoeling is ook data op te gaan slaan. Zo kunnen we straks energie verbruik over een langere periode monitoren en gebruiken als input voor onderzoek.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met het lectoraat Smart Energy.

Laatst bijgewerkt op 7 oktober 2019.